Yoga voor ouderen Mindfulness yoga voor ouderen

Yoga voor ouderen

In de mindfulness yoga voor ouderen lessen is er veel tijd en ruimte om rustig aan en op je eigen niveau de verschillende yoga houdingen te leren kennen. Yoga voor ouderen is daarom ideaal voor mensen die op late leeftijd kennis willen maken met yoga.

Wat is mindfulness en wat voegt het aan de yoga voor ouderen toe?

Mindfulness is een manier om je aandacht te leren controleren. Deze aandachtstechnieken zorgen ervoor dat je gemakkelijker om kunt gaan met fysiek ongemak. De meeste ouderen hebben hier dan ook naast de yoga ook in het dagelijks leven erg veel aan. Tijdens de yoga voor ouderen zul je je steeds op de grens bewegen tussen te veel willen en te snel willen opgeven. De mindfulness aandachtstraining leert je om, op de momenten waarop het niet gaat zoals je wilt, afstand te nemen van de gedachten en gevoelens. Zo is yoga dus niet alleen een uitdaging voor het lichaam, maar ook voor de geest.

Wat is het doel van de mindfulness yoga voor ouderen lessen?

Het doel van de lessen is niet alleen om lichamelijke achteruitgang te voorkomen, maar om zelfs fysiek sterker en leniger te worden. Door de yoga ontstaat er een hernieuwt vertrouwen in de kracht van het eigen lichaam (klik hier voor het wetenschappelijke artikel). Omdat de yoga houdingen met kussens worden ondersteund kan iedereen op een comfortabele manier aan zijn lichaam werken.We gaan tijdens de yoga voor ouderen juist de fysieke uitdagingen niet uit de weg door het alleen maar bij de meest simpele oefeningen te houden.  De yoga houdingen kunnen steeds op een hoger niveau gedaan worden zodat je er zelfs fysiek op vooruit zult gaan. Je beweegt je dus continu op de grens van je eigen kunnen. Door tijdens de mindfulness yoga steeds weer terug te gaan naar deze grens zul je steeds meer gewend raken aan de confrontatie met je fysieke beperkingen. Wanneer je in het dagelijks leven met deze fysieke grenzen geconfronteerd wordt zul je automatisch dezelfde mindfulness yoga technieken toepassen.

Is Mindfulness yoga gevaarlijk?

Bij Yoga in het nu staat op een gezonde manier ademhalen en bewegen centraal. Daarom wordt hier bij de uitvoering van de yoga houdingen extra op gelet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de moderne biomechanica en ademhalingsleer. Door te ontdekken  hoe je in de yoga houdingen gezond kunt bewegen en ademhalen wordt dit ook in het dagelijks leven een stuk gemakkelijker.

Wanneer zijn de senioren yoga lessen en hoe werkt de strippenkaart?

Je kunt na de gratis introductie les een vijf rittenkaart strippenkaart kopen op de ledenpagina. De ouderen yoga lessen zijn maandag, dinsdag en donderdag avond om 19:30 en zondag ochtend om 10:30. Als je na de proefles vaker wilt komen kun je online op de ledenpagina per week aangeven op welke dag je wilt komen. Er wordt alleen een rit afgeknipt als je geweest bent en kunt gerust een aantal weken niet komen.

Hoe verloopt de gratis senioren yoga introductieles?

Om te kijken of de yoga voor ouderen lessen bij je passen kun je eerst een gratis introductieles nemen. Deze les volg je in een kleine groep van geïnteresseerden. Je zit nergens aan vast en hoeft niets mee te nemen.

Introductieles opbouw:

1. Mindfulness technieken ontdekken

2. Yoga houdingen uitproberen op eigen niveau

3. Ontdekken hoe je de yoga houdingen kunt combineren met de mindfulness technieken

Alvast beginnen? Hier vind je yoga oefeningen voor ouderen. Hieronder kun je je opgeven voor een gratis proefles: