Wat is yoga? Wat is yoga en wat is het nut er van in het dagelijks leven?

Wat is yoga?

Als je de vraag, wat is yoga, kunt beantwoorden weet je ook wat het doel van yoga is. Dit komt omdat yoga een middel is om een doel te bereiken. Het doel van yoga is via lichamelijke en meditatieve oefeningen uit je hoofd stappen, zowel tijdens de yoga als daarna.

Wat is het doel van de lichamelijke yoga oefeningen? Door stress en verkeert ademhalen zetten veel organen en spieren zich schrap, alsof je lichaam zich klaar maakt voor het gevecht. Deze samentrekkingen zorgen voor verkrampte spieren en organen. Yoga maakt via de stretch deze verkrampingen los. Door diep en rustig adem te halen kunnen de spieren die zich tijdens de yoga stretchen zich tegelijkertijd ontspannen. Yoga is dus eigenlijk een soort zelf massage waarmee je alle lichamelijke spanningen opruimt. Yoga is echter niet zoals massage een soort correctieve maatregel. Als het goed is werkt yoga uiteindelijk preventief in het voorkomen van lichamelijke spanningen. Dit kan doordat je met yoga je lichaam zelf ontdekt in aan en ontspannen van de spieren en ademhaling. Hierdoor zul je in het dagelijks leven veel eerder voelen dat je het lichaam en de ademhaling verkrampt.

Wat is yoga zonder mindfulness?

Wat is het doel van de meditatieve yoga oefeningen? Yoga is meer dan alleen het lichaam leren ontspannen. Yoga werkt preventief omdat het je leert hoe je met je aandacht uit je hoofd kunt blijven. Dit is waar in de yoga de mindfulness om de hoek komt kijken. Volgens de oude teksten is dit zelfs het uiteindelijke grote doel van yoga. De spieren zullen zich niet meer verkrampen als je uit je hoofd kunt blijven, omdat de gedachten de oorzaak van de verkramping zijn. Het is echter niet zo dat je geen yoga hoeft te doen als je al hebt geleerd hoe je boven je gedachtes uit kunt stijgen. De yoga heeft namelijk als uitgangspunt dat bewustwording en ontspanning in hun hoogste vorm alleen bereikt kunnen worden als zowel het lichaam als de geest zichzelf openen en loslaten.

Wat is mindfulness dan zonder yoga? Lichaam en geest kunnen volgens mindfulness yoga elkaar versterken of elkaar tegenwerken. Zo heb je bijvoorbeeld meestal niet een al te best humeur als je je lichamelijk slecht voelt. Als je alleen met mindfulness via bewustwording uit je hoofd leert gaan zit je nog steeds met een verkrampt lichaam dat niet goed ademt. Daarnaast kan mindfulness alleen je wel leren hoe je afstand tot gedachtes creëert, maar hiermee weet je nog niet welke gedachtes je moet geloven. Dit kan er voor zorgen dat je je leven gaat leiden vanuit een nieuwe, te dogmatische manier van mindfulness. Deze nieuwe dogma’s zijn niet bedoelt om je leven sturing te geven. De yoga gaat er vanuit dat je het leven vanuit je gevoel moet leven. Dit houdt in dat je goed moet leren voelen en het lichaam niet zo op slot moet zitten dat er niets meer te voelen valt.

Wat is yoga met mindfulness? De mindfulness zorgt er voor dat je gedachten niet langer voor overmatige lichamelijke spanningen zorgen. De yoga zorgt er voor dat je lichaam vitaal wordt. Hierdoor zul je in je lichaam gaan wonen en steeds meer op je gevoel gaan vertrouwen.