Yoga oefeningen tegen pijn in de billen, bekkenbodem en heupen

Yoga oefeningen voor pijn in de billen, bekkenbodem en heupen

Pijn in de billen is vaak nog erger dan pijn in andere lichaamsdelen. Vaak wordt de pijn in de billen, bekkenbodem en heupen voorafgegaan door pijnlijke schouders en onderrug. Dat komt omdat de pijn in de billen vaak wordt veroorzaakt door stress en je stress sneller in andere lichaamsdelen kunt voelen. Als je met yoga oefeningen of andere lichaamsgerichte oefeningen beter gaat voelen tijdens de dag, zul je er achter komen dat de stress meestal heel subtiel in de billen begint. De bekkenbodem verstijft meestal eerst, waardoor de liezen en de blaas ook verkrampen. Omdat de billen, heupen en bekkenbodem een gebied zijn waar wij nooit voelen, merken wij dit nooit op.

Pijn in de billen, heupen en bekkenbodem komt door de ademhaling

De stress problemen beginnen echter altijd bij het verkrampen van bekkenbodem en billen. Als dit gebeurd verkrampen de liezen en onderbuik mee, waardoor je alleen nog maar hoog in kunt ademen. De hoge adem zorgt er op zijn beurt weer voor dat de onderrug, schouders en nek ook steeds meer gaan verkrampen. Hierdoor word je gedwongen om nog hoger te ademen, etc. Mensen die heel erg gestrest zijn kunnen door deze vicieuze cirkel alleen nog maar in hun keel ademen.

Het is dus aan te bevelen om onderstaande yoga oefeningen zo vaak mogelijk preventief toe te passen. Hierdoor kun je gedurende de dag steeds beter voelen of je de bekkenbodem of billen onnodig verkrampt. Als je de hele dag goed op je billen en bekkenbodem let kun je meteen goed in de gaten houden of je ook in je onderbuik ademhaalt. Door goed te blijven ademen kun je een omgekeerde vicieuze cirkel in gang zetten; de adem zorgt voor ontspannen spieren en die zorgen voor een nog lagere adem etc. Voordat je met je yoga oefeningen begint kun je dus het beste even deze ademhalingsoefening doen, zodat je de hele dag zo kunt ademhalen.

Yoga oefeningen tegen pijn in de billen, heupen en bekkenbodem

Hieronder vind je een filmpje met 5 yoga oefeningen en een filmpje met 1 yoga oefening. Als je minder tijd hebt kun je dus ook gewoon even 1 minuut je billen stretchen. Dit maakt al een groot verschil, omdat de benen de hele dag altijd gestrekt zijn komen de heupen nooit uit elkaar. Je pijn in de billen kan dus door 1 yoga oefening al een stuk beter worden.

De laatste twee yoga oefeningen zijn goed bij pijn in de liezen. Deze yoga oefeningen zijn echter ook heel goed te combineren met de andere yoga oefeningen tegen pijn in de billen. Dat komt omdat het bekken als een geheel werkt, dus als de liezen en onderbuik aan de voorkant ontspannen, ontspant het aan de achterkant mee en andersom. Daarom is de adem ook zo belangrijk, als je de onderbuik verkrampt, verkrampen de billen mee.

 

 

Korte yoga oefening voor de billen, heupen en bekkenbodem

 

 

Twee yoga oefeningen voor de liezen die helpen bij pijn in de billen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.