Kundalini opwekken met yoga, het geheim veilig ontdekken

Kundalini energie opwekken met yoga

Kundalini opwekken is een verkeerde term, gegeven door yoga en meditatie leraren die geen weet van het hele verhaal hebben. Alle energie is al aanwezig, in ons en om ons heen. Het gaat dus niet op het opwekken van kundalini, maar om deze vrij te laten stromen. Het is dus niet correct om te spreken van het opwekken van kundalini, maar van het laten stromen van alle kundalini energie, in en om je heen. Dit voelt dan alsof jij zelf kundalini opwekt met yoga, maar in werkelijkheid ga je meer open staan voor alle energie die er was. Omdat de energie om je heen ongelofelijk sterk is kun je dit niet zomaar leren. Wel zal ik hieronder yoga oefeningen geven die je voorbereiden op dit proces. Ook zal ik vertellen bij welke leraar je terecht kunt als je echt serieus aan de slag wilt, hiervoor zul je wel minimaal twee keer 40 minuten per dag moeten oefenen.

Wil je kundalini energie opwekken en gebruiken voor je spirituele ontwikkeling? Dan is het een goed idee om te beginnen met de onuitputtelijke bron van kundalini energie om je heen. Veel yoga tradities concentreren zich voornamelijk op de kundalini energie die in ons eigen lichaam is opgeslagen. Ze proberen deze energie omhoog te stuwen, in plaats van te laten circuleren in het volledige lichaam. Dit is een veelgebruikte yoga methode, omdat het de gemakkelijke weg is. Om de energie volledig te laten circuleren moet je namelijk eerst je gehele lichaam van alle energie blokkades zuiveren. Deze energie blokkades worden in de yoga soms aangeduid als verstopte chakra’s of in de meditatie het ‘pijnlichaam’ genoemd, hier kun je er meer over lezen. Vergeet je hierbij het onderlichaam dan kunnen zich hele nare bijverschijnselen voordoen (lees hier meer over deze circulatie problemen).

Kundalini opwekken is van korte duur als je alleen werkt met je eigen energie

Als je zelf met bovenstaande manier van kundalini opwekken hebt gewerkt, heb je al opgemerkt dat de positieve effecten slechts van korte duur zijn. Dat komt omdat je eerst nog niet al je energie blokkades in je lichaam hebt weggewerkt. Hierdoor kan de kundalini energie die om je lichaam heen aanwezig is niet volledig door je lichaam heen stromen. Zo ben je veroordeeld tot het opwekken van de veel beperktere en grilliger, kundalini energie bij je stuitje. De kundalini opwekken in het eigen lichaam is hierdoor steeds van korte duur, omdat zij niet kan worden aangevuld met de onuitputtelijke bron om je lichaam heen. Daarnaast vliegt de energie die je opwekt ook nog eens je kruin uit, omdat je onderlichaam nog verstopt zit.

Veilig kundalini opwekken door niet hoog, maar laag te beginnen

Het is dus de bedoeling dat de kundalini energie in het bekken wordt verenigd met de maha kundalini boven je hoofd en onder je voeten. De ademhaling is hiervoor essentieel, als je ademhaling namelijk te hoog zit kan de energie niet vrij doorstromen naar de grond.  Wil je echt openstaan voor alle energie om je heen, dan zul je helemaal in je bekken moeten ademen, dus nog lager dan je buik. Daarnaast is het niet voldoende om alleen maar je adem te regelen. Je zult ook met je aandacht in je bekken moeten zitten, omdat je anders puur mechanisch vanuit je hoofd de adem aan het regelen bent. Het geheel werkt dus alleen als je ook dieper loslaat en in plaats van in je hoofd, in je bekkenschaal woont. Zit je toch nog teveel vanuit je hoofd te ademen, dan maak je alleen maar nieuwe energie blokkades in het lichaam aan, omdat het hoofd alleen maar vanuit willen en streven werkt. Dit kun je in het dagelijks leven goed voelen, omdat je dan heel subtiel je voeten en benen aanspant. Je wilt dan dus letterlijk even niet op aarde zijn, je trekt jezelf van de aarde af. Deze online cursus gaat hier dieper op in bij week vier. Het filmpje hieronder legt de ademtechniek verder uit:

In het onderstaande filmpje kun je ontdekken hoe je energie met je adem samenhangt en hoe je de benen vrij kunt maken van energieblokkades. Als je trouw dagelijks oefent kun je het uiteindelijk echt zo gaan voelen als in het filmpje omschreven. Voel je het nog niet zo, dan is het een aanrader om de yoga oefeningen in het laatste filmpje te doen voor je begint. Als je beweegt voor je gaat liggen kan je lichaam al heel anders aan gaan voelen.

 

Tot slot het beloofde adres waar je echt kunt leren hoe je meer open kunt staan voor alle kundalini energie in en om je heen. Hiervoor kun je terecht bij mijn leraar, Peter Kampschuur. Veel succes en misschien zien wij elkaar later nog eens bij één van zijn meditatie groepen.

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.